Dieta Montignaca

Spis treści
Twórca tej diety, stwierdził, że ważniejsze jest kontrolowanie ilości węglowodanów w diecie a nie ograniczanie wielkości posiłków czy ich kaloryczności. Stosowanie tej diety pozwala na średni ubytek masy ciała ok 1-2 kg na tydzień.
Ogólne zasady diety
Autorem diety jest Michel Montignac, francuz, który nie zgadza się z celowością liczeniem kalorii. Uważa, że wzrost masy ciała wcale nie jest związany ze zbyt dużą ilością kalorii ale z niewłaściwym doborem produktów żywnościowych w diecie.
Dieta, którą opracował bazuje na ograniczeniu produktów o wysokim IG a spożywanie tylko tych o niskim IG. Produkty o wysokim IG powodują wzrost stężenia glukozy we krwi, a co za tym idzie, wzrost insuliny.
Koło się zamyka, insulina sprawia, że poziom glukozy we krwi się zmniejsza, a my z powrotem jesteśmy głodni. Produkty o niskim IG regulują poziom glukozy we krwi, zmniejszając po posiłkowy wyrzut insuliny do krwi. W taki sposób łatwiej kontroluje się to, ile zjada się pokarmu a organizm nie magazynuje energii.
Węglowodany o wysokim IG to słodycze, jasne pieczywo, ziemniaki, biały ryż, piwo, słodzone zboża oczyszczone. Należy unikać również bananów i suszonych owoców.
Za to niski indeks glikemiczny cechuje takie produkty jak nieoczyszczone zboża, pełnoziarnisty ryż, razowy makaron, odtłuszczony nabiał, chude ryby i mięsa, nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa, papryka, pomidory, cukinia, a także owoce : brzoskwinie, morele, pomarańcze, grejpfruty.
Pamiętać należy również o tym, że kwasy tłuszczowe nasycone są trudniejsze do spalenia a przy tym mają większą tendencję do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej. Tym samym warto masło, tłuste wędliny oraz mięsa zastąpić rybami oraz oliwą z oliwek.
Zasady diety Montignaca, o których trzeba pamiętać, to:
- spożywanie 3 posiłków dziennie: dwóch węglowodanowych (śniadanie i kolacja) oraz jednego tłuszczowego (obiad)
- po posiłku węglowodanowym trzeba zrobić 3-godzinną przerwę, a po tłuszczowym 4-godzinną
- owoce najlepiej spożywać na czczo.
Dieta Montignaca podzielona jest na dwie fazy:
- Faza I to czas zmniejszenia masy ciała. Trwa zależnie od liczby kilogramów, które chcemy zżucić. Spożywa się węglowodany o IG nieprzekraczającym 35. Można jeść chude produkty białkowe, takie jak ryby i drób, oraz nasiona roślin strączkowych.
- Faza II to czas utrzymania zmniejszonej masy ciała. Powinna trwać do końca życia. Dobierając węglowodany, nadal kierujemy się IG i wybieramy te o IG nie większym niż 50.
Plusy diety
- Nie ma potrzeby liczenia kalorii.
- Łatwy podział na dobre (ryby, oliwa z oliwek i inne oleje roślinne) i złe tłuszcze (masło, smalec, tłuste wędliny i mięsa).
- Idea indeksu glikemicznego znajduje swoje uzasadnienie w badaniach naukowych, zwłaszcza u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (cukrzyca, nietolerancja glukozy).
Minusy diety
- Zakaz łączenia produktów węglowodanowych z tłuszczowymi, sprzeczny z ogólnie przyjętymi zasadami, że w każdym posiłku powinny się znaleźć wszystkie niezbędne składniki odżywcze (białka, tłuszcze i węglowodany).
- Dieta dla osób zdyscyplinowanych, ponieważ kierowanie się IG utrudnia dobór produktów.
Przykładowy jadłospis
I faza diety
- Śniadanie: miseczka owsianki na chudym mleku, kawa bezkofeinowa
- Obiad: grillowany łosoś z cukinią i bakłażanem, sałatka z białek kapusty, jogurt naturalny, herbata zielona
- Kolacja: sałatka z pomidorów i mozarelli z oliwą z oliwek, herbata Pu-erh
II faza diety
- Śniadanie: bułka grahamka z chudą szynką drobiową, kilka rzodkiewek, pomidor, kawa bezkofeinowa z mlekiem
- Obiad: ryż basmati, pierś z indyka duszona z brokułami i porami, herbata zielona
- Kolacja: łosoś pieczony w folii w piekarniku, skropiony cytryną, sałatka z selera z dodatkiem jogurtu naturalnego i orzechów włoskich, herbata ziołowa